MILJØMÆRKER

Vi tilstræber, at de fleste af vores produkter fremstilles af certificerede, bæredygtige materialer og komponenter. For at skabe overblik har vi i dette afsnit lavet en oversigt over de mest kendte certificeringer, hvor af vi arbejder med flere af dem.

GOTS - Global Organic Textile Standard: Handl med ro i sindet

Vi holder jeres tillid til os som virksomhed højt, og vil med glæde gøre alt vi kan for at overbeviser jer om vores intentioner om at beskytte børn, mennesker og naturen i lige dele. Vi er stolte af at kunne præsenter, at vi nu har opnået en GOTS certificeríng.

Økologi og social omtanke:

GOTS er et af de mest velansete certificerings-systemer indenfor modebranchen, da kravene for at modtage certificeringen er særligt skærpede. Der kræves stor dedikation fra ansøgerne, hvorfor de, som opnår certifikatet ofte udviser vilje til at skåne miljøet og andre. GOTS udmærker sig ved at være en certificering, der prioriterer socialt ansvar samtidigt med miljømæssige overvejelser. Mens mange påstår at sælge økologiske produkter, er det ofte kun metervarerne, der er dyrket økologisk. For at få et billede af et produkts økologi gennem hele processen kræves der af denne grund nye og anderledes former for overvågning og kontrol. Her kommer GOTS til sin ret.

Vi er meget stolte af at være GOTS-certificerede så I opnår den ekstra ro i sindet, imens det også er et håndgribeligt symbol på vores benhårde indsatser over de sidste mange år.

Hvad er det?

GOTS-standarden blev skabt for at sikre større gennemsigtighed i en industri med mange produktionstrin. Det er forbrugerens garanti for, at hvert skridt i dit tøjs produktion er nøje overvejet og frit for skadelige tilføjelser, helt fra bomuldsfrø til endeligt produkt. Når du køber GOTS certificerede produkter kan du sove trygt med den viden, at ingen skadelige kemikalier har indgået i produktionen, imens alt fra knapper, mærke, ondpakning og labels er særligt udvalgt for at minimere tøjets totale miljømæssige og sociale effekt. Af denne grund er GOTS et af de mest omsiggribende certificerings-systemer, der sikrer bæredygtig adfærd og frivillig overholdelse fra tøjproducenter.

For at forstå dybden af en GOTS-certificering har vi her tilføjet en liste over de miljømæssige krav kontrollanterne tjekker op på:

- Under hele produktionen skal organiske fibre være adskilte fra konventionelle fibre, og de skal mærkes tydeligt.

- Alle kemiske tilføjelser (fæstningsmidler, farvestoffer osv.) skal kontrolleres og godkendes således, at de ikke er giftige og lever op til kravene for bionedbrydelighed.

- Tilføjelse af stoffer såsom tungmetaller, formaldehyd, duftstoffer, nanopartikler, genmodificerede organismer og enzymer er strengt forbudt.

- Blegning skal være oxygen-baseret (der må ikke indgå nogen former for klorin).

- Kræftfremkaldende indfarvnings-produkter forbydes.

- Udledende printmetoder og brugen af ftalater og PVC er forbudt.

- Intet tilbehør må indeholde krom, nikkel eller PVC.

- Alle aktører i produktionskæden skal have en aktiv miljøpolitik og realistiske mål ift. reduktion af spild og udledning.

- Vand-bearbejdningsanlæg skal føre komplet kontrol over brugen af kemikalier, energi, vandforbrug og spildevandsbehandling, herunder også fjernelse af slam. Alt spildevand skal oprenses i et spildevandsanlæg.

- Ingen emballage må indeholde PVC. Papir eller pap brugt i indpakning, mærkater osv. skal være fremstillet af genbrugt materiale og certificeret i henhold til FSC eller PEFC.

GOTS-standarden er din garanti for, at daglig drift af virksomhed sker under kontrollerede forhold gennem hele værdikæden. På denne måde sikres gennemsigtighed, pålidelighed og retfærdig behandling af ansatte. Her er nogle af GOTS' krav til social ansvarlighed:

- Ansættelse skal være frivilligt

- Forsamlingsfrihed for alle ansatte, og retten til overenskomstforhandlinger skal respekteres.

- Arbejdsforhold er sikre og hygiejniske

- Børnearbejde fordømmes og forbydes

- Levelønninger, ikke mindstelønninger

- Rimelige arbejdstimer

- Ingen praktisering af diskrimination

- Fast ansættelse

- Grov eller umenneskelig behandling af ansatte forbydes.

Evaluering og genovervejelse

På linje med GOTS' eksistensgrundlag skabes disse retningslinjer faktisk i samarbejde med de mennesker de har til formål at beskytte. GOTS' stiftende organisationer støttes og rådgives af adskillige interessenter i industrien, hvilket sikrer, at dem man tager hensyn til inddrages tidligt og gennem hele processen. Dette betyder også, at GOTS kontinuerligt reviderer sig selv for at imødekomme de skiftende krav, der er fra interessenter i industrien. Rettelser i GOTS programmet finder sted hvert tredje år, og et detaljeret overblik over den nyeste version kan findes på GOTS' hjemmeside.

 

STANDARD 100 by OEKO-TEX

Udover at vores produkter fremstilles af økologiske GOTS certificerede tekstiler, er vores tøj mærket med standard 100 fra OEKO-TEX. Dette miljømærke, der er en af verdens førende, tilsikrer at det produkt du modtager, ikke indeholder skadelige stoffer i nogle af dets bestanddele, hverken lynlåsen, tråden eller labels.

OEKO-TEX mærket er en frivillig mærkningsordning som er mere omfattende end gældende lovgivning i Danmark og EU. Din tiltro til vores brand er yderst vigtig, og med dette mærke kan du sove trygt med vished om at vores produkter ikke indeholder skadelig kemi. Gå til Oeko-tex hjemmeside.

 

OCS 100 - ORGANIC CONTENT STANDARD

Miljømærket OCS er en standard for organiske varer, som angiver hvor stor en andel af produktet der er organisk.

Det er et uafhængigt kvalitetsstempel, som kontrollerer varer fra de forarbejdes og produceres, til de pakkes. Dette sikrer, at dit produkt som minimum indeholder 95% organiske materialer. En certificering fra OCS garanterer at vi leverer i overensstemmelse med den høje kvalitet som vi lover. Gå til ControlUnion hjemmeside.

 

BLUESIGN

BLUESIGN er et miljømærke for producenter af tekstiler. Ud fra et holistisk princip følger BLUESIGN hele produktionen og opretholder sikre, bæredygtige forhold for de som er involveret i produktionen.

BLUESIGN er altså et miljømærke som sikrer både arbejdsforholdene hos producenterne, men også din sikkerhed som forbruger. Hensigten med dette er at alle skal kunne handle varer med BLUESIGN certificering uden frygt for skadeligt indhold eller uretfærdige kår for arbejdskraften. Gå til bluesign hjemmeside.

 

BSCI

BSCI er et adfærdskodeks der har til hensigt at fremme arbejdsforhold hos producenter, og give stemme til de udsatte der ingen stemme har. Ved at fremme samarbejde på tværs af forsyningskæden har vi et indgående kendskab til leverandørers produktionsmetoder, og kan i plenum diskutere bedre eller nye metoder, til gavn for alle involverede parter.

Vi gør meget for at sikre arbejdsforhold og bæredygtighed, men der kan altid gøres mere. BSCI-mærket viser, at vi gennem tæt dialog med vores leverandører altid arbejder mod bedre vilkår og bæredygtig udvikling i hele vores forsyningskæde. Gå til Amfori BSCI hjemmeside.

Hvis du fandt vores miljømæssige overvejelser spændende og gerne vil læse mere om vores tiltag, så læs gerne videre i MINI A TUREs verden, hvor vi regelmæssigt deler viden om vores nyeste sociale og miljømæssige initiativer.